A11 Feest! Een terugblik…

Op 1 september is het zo ver, dan gaat de A11 open voor alle verkeer. Om het einde van een lange periode van werken te vieren, werd een feestelijk fietsevent georganiseerd op de gloednieuwe snelweg. Dankzij jullie overweldigende aanwezigheid werd dit een groot succes.

De A11: de nieuwste infrastructuur met respect voor de omgeving

In het voorjaar van 2014 begon men aan dit huzarenstukje. Heel wat nieuwe infrastructuur werd de voorbije jaren aangelegd. Zo garanderen nieuwe aansluitingscomplexen aan de N31, de N49, de Blauwe Toren en de haven van Zeebrugge een vlotte en veilige uitwisseling tussen de verschillende verkeerstromen. De beweegbare brug over het Boudewijnkanaal gebruikt de nieuwste technologieën om wegverkeer en scheepvaart op elkaar af te stemmen. De nieuwe, verhoogde rotonde aan de Natiënlaan en de Dudzelestraat zorgt voor vlotter verkeer én een veilige doorgang voor fietsers. Deze laatste groep kan nu trouwens ook rekenen op extra fietspaden en een nieuwe fietstunnel die het fietscomfort verhogen. Dit zijn maar enkele van de blikvangers die de aanleg van de A11 met zich meebracht.

Bovendien werd bij dit alles steeds rekening gehouden met de omgeving en omwonenden. Geluidshinder werd zo veel mogelijk beperkt, denk onder andere maar aan de lage ligging van de A11 ter hoogte van de tunnels in Westkapelle of aan de geluidsschermen die langs het viaduct gebouwd zijn. Het grote respect voor het landschap en de fauna en flora blijkt dan weer uit de faunapassages die werden aangelegd en de architectuur van het viaduct. Dat is zo gebouwd dat er steeds voldoende licht op de onderliggende graslanden valt.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en Via Brugge zijn dan ook terecht fier op het resultaat, de nieuwe A11, die 42 maanden na aanvang van de werken in gebruik genomen kan worden.

26 augustus: A11 feest!

Op zaterdag 26 augustus werd de A11 dan feestelijk geopend. Na de officiële inhuldiging van de beweegbare brug over het Boudewijnkanaal door o.a. Vlaams Minister van Mobilteit en Openbare Werken Ben Weyts, kregen bezoekers de kans om de nieuwe A11 per fiets, te voet of in een treintje te ontdekken. De oproep die we daags voordien lanceerden om met de fiets te komen, werd massaal beantwoord: fietsen, skateboarden, steps, eenwielers… Overal werden wielen gespot.

Ook op het A11-animatieplein aan de tunnels was er volop sfeer. Via de fototentoonstelling en een filmpje kreeg je een zicht op hoe zulke gigantische infrastructuurwerken in zijn werk gaan. Aan de gezellige eet- en drankstandjes was het heerlijk verpozen. Kinderen beleefden dolle springpret op de springkastelen of dansten de ziel uit hun lijf tijdens de Raf Violishow en ook aan het quadparcours en het verkeerspark werd enthousiast deelgenomen. Een ritje op de spacebikes bracht sommigen dan weer in hogere sferen, terwijl anderen genoten van hun eerste hoverboardervaring. We willen jullie graag bedanken voor jullie talrijke aanwezigheid. Wij hebben er alvast heel hard van genoten.

A11feest47
Een druk op de knop zette de bruggen over het Boudewijnkanaal in beweging.


A11feest136
Het was heerlijk fietsen op het uitgestippelde tracé.

A11feest358
De nieuwe fietsinfrastructuur werd volop uitgeprobeerd.

A11feest125

A11feest191
Wielen gespot, in alle vormen en maten!

A11feest187
Wie niet met de fiets kwam, kon met de A11-trein over de gloednieuwe snelweg tuffen.

A11feest349
Op het animatieplein heerste er een gezellige drukte.

A11feest222
Velen beleefden hun eerste hoverboardervaring.

A11feest309De spacebikes brachten bezoekers in hogere sferen.

A11feest337
Dansen, zingen en springen met Raf Violi!

Leave a comment

You are commenting as guest.

Voor vlot en veilig verkeer in West-Vlaanderen