De A11: gebouwd door mensen

beeld-item-6-sven-foto-1

Wat is jouw rol in het verhaal van de A11?

Ik ben werftoezichter op de werven tussen Blauwe Toren en het Boudewijnkanaal. Dat houdt in dat ik controleer of alles daar volgens plan verloopt, of de juiste materialen gebruikt worden en of we op schema zitten. Een van de werven die onder mijn toezicht valt, is de bouw van het viaduct tussen de spoorlijn Brugge-Zeebrugge en het Boudewijnkanaal. Wat daar nu gebeurt is werkelijk fantastisch om mee te maken. Het viaduct wordt gebouwd met een verschuifbaar bekistingssysteem, dat voortgetrokken wordt over kabels in de lucht. Het is de eerste keer dat zo’n procedé wordt toegepast in België.

Wat is dat precies, zo’n bekistingssysteem?

Dat is de basis waarop het beton van de brug wordt gegoten. Eens het beton hard geworden is verschuiven we de bekisting naar de volgende pilaren, om daar dan opnieuw beton op te gieten. Het grootste deel van mijn werk heeft te maken met beton. En daar ben ik blij om, want beton is echt iets voor mij.

Waarom?

Omdat je er van alles mee kan doen. Er bestaan veel verschillende soorten beton, en nog veel meer verschillende toepassingen. Alle grote dingen in onze wereld worden gemaakt met beton: torens, buildings, bruggen, noem maar op! Het is ook het meest duurzame materiaal. De Romeinen waren de eersten die beton gebruikten, en sommige van hun bouwsels staan nog altijd overeind. Hun beton was dan ook van een ongelooflijk sterke kwaliteit, veel sterker nog dan het onze.

Is de A11 een leuk project om in mee te draaien?

Sterker nog, het is de boeiendste onderneming waar ik ooit aan heb meegewerkt, een ‘once-in-a-lifetime opportunity’. De A11 is misschien ‘maar’ 12 km lang, maar binnen die 12 km vind je alles terug wat je je maar kan inbeelden voor een autosnelweg: fietspaden, tunnels, bruggen, rotondes,… Het wordt een van de mooiste snelwegen van België.

Even mooi als de beroemde viaducten van de Romeinen?

Nog mooier! Het ontwerp is nog fijner en uitgekiender. Zo wordt de nieuwe infrastructuur bijvoorbeeld overal zo goed mogelijk geïntegreerd in de omgeving en de natuur. De A11 is echt een schitterend project.

beeld-item-6-extra-foto-2

beeld-item-6-extra-foto-1

Voor vlot en veilig verkeer in West-Vlaanderen